Voor zijn periode bij de KBVB was Julien zelf lang actief als profvoetballer. In een rijkgevulde carrière won hij onder meer de Gouden Schoen als speler van Club Brugge in 1977, speelde hij de EK-finale in 1980 met de Rode Duivels als aanvoerder en kwam hij in totaal 35 keer in actie voor ons nationaal elftal.

“Ik ben destijds na mijn carrière als profvoetballer bij de KBVB terecht gekomen op vraag van Guy Thys. Door de jaren heen vervulde ik de rol van technisch adviseur, scout van de Rode Duivels en van de jeugdteams en was ik ook actief als assistent-coach bij de jonge Duivels”, vertelt Julien Cools.

De ex-Rode Duivel kijkt tevreden terug: “Ik kreeg de kans om samen te werken met mensen als Guy Thys, Robert Waseige, Aimé Antheunis, Georges Leekens, Gert Verheyen en nog veel andere grote namen binnen onze voetbalwereld.” 

Naast de bondscoaches werkte Cools uiteraard ook nauw samen met de spelers. “Ik heb zeer veel talenten de revue zien passeren. Sommigen behoren vandaag tot de wereldtop, anderen spelen dan weer op amateurniveau. Wat me altijd zal bijblijven is dat de spelers mij niet alleen als ex-profvoetballer maar ook als mens respecteerden.”

“Ik ben de KBVB heel dankbaar voor de vele fijne momenten die ik hier beleefde en genoot gedurende 25 jaar van elk moment. Uiteraard is er in die 25 jaar veel veranderd. Ik herinner me nog dat ik vroeger de doelmannen, waaronder Simon Mignolet, zelf opwarmde voor een wedstrijd. Intussen is de omkadering dan ook enorm geëvolueerd”, aldus Julien Cools.

Julien Cools kreeg ook van zijn spelers en collega's van de U19 een mooi afscheid: “Voor mijn laatste ‘cap’ met de U19 herinnerde coach Gert Verheyen de spelers er voor de aftrap aan dat het mijn afscheidsmatch zou worden. Hij sprak de woorden ‘Voor Vorst, voor Vrijheid en Julien’ uit. Ik voelde me dan ook zeer vereerd toen de spelers bij het zingen van het volkslied hetzelfde in de mond namen. Toen we scoorden kwamen de jongens allemaal naar mij toegelopen en ik had het gevoel dat ze die wedstrijd ook voor mij speelden. Onvergetelijk! ”

De KBVB dankt Julien Cools voor de vele mooie jaren! Hij zal overigens wel betrokken blijven bij de scouting.