Delegaties van de nationale voetbalbonden uit Italië, Wit-Rusland, Denemarken, Polen en de Faroer eilanden waren van maandag tot woensdag te gast in ons land. De ‘UEFA Study Group’ vond plaats in het Martin’s Grand Hotel in Waterloo omdat Het Martin’s Red Hotel in ons Belgian Football Centre op dit moment wordt ingenomen door onze Rode Duivels. 
 
Het Study Group Scheme van UEFA is een studieprogramma waarbij landen meerdaagse stages organiseren in het kader van een bepaald voetbalthema. Ons land was de voorbije jaren te gast in onder meer Duitsland, Italië, IJsland en Engeland, maar organiseerde zelf ook een aantal Study Groups. 
 

Programma

Het thema voor deze editie was ‘Grassroots Football Club Development’. De verschillende deelnemende landen kregen een divers programma voorgeschoteld, met theoretische en praktische sessies. 
 
Maandag stond na het onthaal en de introductie onder meer een presentatie van Stefan Verheyen (Coördinator Grassroots Voetbal Vlaanderen) op het programma. Hij verduidelijkte de Grassroots-werking. Nadien stelden ook de bezoekende delegaties hun werking voor. 
 
Op dinsdag kwamen onder meer de thema’s ‘Club quality labels’, ‘Fair-Play parents’ en ‘Nobody Offside’ aan bod. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de training van de RWD Molenbeek Girls.
 
Op de laatste dag van de UEFA Study Group gaf Kenneth Bastiaens (Expert Multiskilzz) een uiteenzetting over Multiskilzz voor voetbal. Hij werd gevolgd door Per Ravn Omdal (UEFA Grassroots Ambassador), die op zijn beurt een presentatie gaf over ‘The Grassroots values’. Nadien volgde een uiteenzetting en praktijksessie rond 55+-voetbal. Als afsluiter verbroederden de aanwezigen bij een diner in Brussel.
 
Deze Study Group was de afsluiter van een meerjaarse cyclus. Dit was het programma van de voorbije jaren:
 
  • 19-22 september 2016 (Duitsland) : Grassroots (Refugees)
  • 9-12 januari 2017 (Italië) : Coach education (Reality based learning and development of coach educators)
  • 6-9 februari 2017 (België) : Coach education (Reality based learning and development of coach educators)
  • 14-17 juni 2017 (IJsland) : Grassroots (Club Development)
  • 26-29 juni 2017 (Duitsland) : Women’s Football (GK coach educators)
  • 20-23 november 2017 (België) : Coach Education (UEFA Elite Youth A licence)
  • 5-8 maart 2018 (Engeland) : Coach Education (UEFA Elite Youth A Licence)
  • 19-22 februari 2018 (België) : Women’s Football (Youth National Teams)
  • 28-30 mei 2018 (België) : Grassroots Football (Club Development)
In februari kwam het vrouwenvoetbal aan bod.