Op het finaletoernooi vieren 25 homeless teams een feestelijk einde van hun seizoen. De teams komen uit alle hoeken van het land, zo zijn onder meer K.V. Oostende, K.A.A Gent, Sporting de Charleroi, Excelsior Moeskroen en Club Brugge van de partij. Vier teams bestaan trouwens uitsluitend uit dames. Tenslotte is er, in de sfeer van de Wereldbeker, ook een internationaal tintje, met de deelname van een Engels en een Nederlands team.

Gedurende twee dagen wordt het evenementenplein achter het station zo een voetbalthuis voor meer dan 500 mensen die kampen met dak- en thuisloosheid. Met dit evenement wil de BHC de Bruggelingen en pendelaars ook bewust maken van de problematiek van dak- en thuisloosheid.

Niet alle duivels zitten in Rusland

Onze Belgian Homeless Devils & Flames spelen op woensdagmiddag een vriendschappelijke wedstrijd tegen het homeless team van Southampton FC uit Engeland. Bij de selectie van de Devils en Flames was het sociale groeipad belangrijker dan het voetbaltalent. De wedstrijd geldt als de laatste voorbereiding voor hun deelname aan een internationaal tornooi in juli (Devils in Portugal, Flames in Oostenrijk).

PRAKTISCH

Locatie: Balkonrotonde aan de achterkant van het station van Brugge.

Datum: 27 en 28 juni

BELGIAN HOMELESS CUP                                   

De Belgian Homeless Cup gebruikt voetbal om aan de re-integratie in de samenleving te werken van mensen die kampen met dak- of thuisloosheid. Hiervoor werkt zij samen met de KBVB en de Pro League enerzijds en sociale organisaties anderzijds.

Zij geven mensen die kampen met dak- of thuisloosheid de mogelijkheid om tot een voetbalclub te behoren. Door de kracht van voetbal en de warmte van de groep, door er te zijn voor elkaar op en naast het terrein en dankzij de positieve identiteit die daaruit voortvloeit, is een team van de Belgian Homeless Cup meer dan de som van individuen. Het wordt een echte thuis, een stevige basis om stappen vooruit te zetten en zich opnieuw te integreren in de samenleving.

Doorheen het jaar trainen 25 teams uit de nationale competitie en 13 teams uit de Brusselse competitie, goed voor een totaal van 1000 trainingssessies per jaar. Wekelijks voetballen 550 spelers bij onze teams. De teams zelf zijn trouwens stevige samenwerkingen: rond de teams zijn 24 voetbalclubs, 71 sociale organisaties en 10 stedelijke diensten betrokken.