Sinds enkele jaren verplicht UEFA haar 55 nationale federaties om jaarlijks opleidingen te organiseren in verband met medische urgentie tijdens voetbalwedstrijden. Concreet gaat dat over procedures, regels, verplichtingen… bij noodgevallen op het voetbalterrein. Onze ploegartsen waren op 29 en 30 november bijeen in het Belgian Football Centre om zich te verdiepen in urgentiegeneeskunde in sportsituaties. Dr. Elke Van den Steen , teamdokter van onze Red Flames, organiseerde de cursus.

Van den Steen: “We proberen onze artsen zo goed mogelijk voor te bereiden. Ze krijgen een soort van houvast om in te kunnen grijpen bij worst case scenarios. Het is niet altijd mogelijk om meteen een diagnose op het veld te stellen. Daarom geven we wat regels en tips mee om een speler op een veilige manier van het veld te krijgen.”

“In het geval van hartfalen bijvoorbeeld is het niet altijd vanzelfsprekend om snel en juist in te grijpen”, vult Philippe Rosier aan (Health & Performance Manager KBVB). “Bovendien zijn bij de wedstrijden op het hoogste niveau bv. ook heel wat camera’s aanwezig die alles registeren. We proberen onze artsen zo goed mogelijk voor te bereiden op zulke situaties. Je moet met heel wat andere factoren rekening houden.”

Uitbreiden

Op de twee opleidingsdagen waren er zowel praktische als theoretische workshops en presentaties. “Dat is belangrijk”, vertelt Van den Steen. “Als sportdokter kan je nu eenmaal geconfronteerd worden met onverwachte scenario’s. Het gebeurt misschien maar een keer in je carrière, maar dan is jouw rol wel vitaal in het proces. Sommige artsen hebben daar nu al wat stress voor. Daarom is het belangrijk om een goede voorbereiding en opleiding te hebben gehad.”

Rosier wil in de toekomst het FDeP uitbreiden over het hele Belgische voetbal: “We geven nu een opleiding aan de nationale teamartsen, maar onze ambitie is om dat uit te breiden naar alle artsen van de professionele teams in België. Op langere termijn willen we ook de amateurclubs de opleiding aanbieden. Er gebeuren vaak nog banale zaken zoals vallen met een brancard bijvoorbeeld.”

Voor de artsen van onze nationale ploegen komt er in 2019 sowieso een vervolg op het Football Doctor Education Program. Zij groeien door naar niveau 2.