Het merendeel van deze clubs (16 uit D1A en 8 uit D1B) was door hun coach en kapitein vertegenwoordigd om een laatste stand van zaken te bekomen over de wijzigingen aan de spelregels, de richtlijnen voor het seizoen 2017-2018 en de video assistant referee (VAR) voor aanvang van het nieuwe seizoen.

In het kader van deze presentatie gaf Kris Bellon (manager van het Referee Department) eerst meer details over de door de IFAB (International Football Association Board) aangebrachte wijzigingen aan de spelregels.

David Ellaray (Technical Director of IFAB) en Johan Verbist (hoofd arbitrage van de KBVB) namen vervolgens het woord om de video assistance te verduidelijken die vanaf het seizoen 2017-2018 in een online testfase (met impact op het verloop van de wedstrijden) zal worden gebruikt.  


David Ellary

David Ellary feliciteerde de Belgische Voetbalbond en de Pro League met hun deelname aan het pilootproject, dit in navolging van andere grote voetballanden. De video assistance is volgens hem de toekomst van de arbitrage.

David Ellary voegde ook nog toe dat de video assistance niet alle scheidsrechterlijke dwalingen zal uitsluiten, maar wel het potentieel heeft om de gedragingen aan te passen en de integriteit van het spel te verbeteren door simulaties of zware fouten tot een minimum te beperken.

Johan Verbist gaf op zijn beurt een meer gedetailleerde uitleg over de vier fases die met video assistance kunnen worden beoordeeld : een doelpunt, een strafschop, een rode kaart en een vergissing in de identificatie van een speler bij het geven van een gele of rode kaart.

Tijdens het seizoen 2017-2018 zullen 48 wedstrijden met video assistance worden gevolgd (drie voor elke thuisclub, drie voor elke club op verplaatsing). Deze wedstrijden zullen binnenkort worden gecommuniceerd.

Een definitieve beslissing over de gevolgen die aan de video assistant referee zullen worden gegeven, zal in maart 2018 door de IFAB worden genomen.