Maandag lanceerde de Stichting tegen Kanker samen met verschillende partners de campagne ‘Generatie Rookvrij’. Belgium fanclub 1895 en de KBVB zullen als trotse partners van de Stichting deze campagne mee ondersteunen. Alle wedstrijden van onze nationale teams vinden sinds januari 2017 plaats in rookvrije stadions. Daarnaast trainen ze in het rookvrije Belgian Football Centre in Tubeke. Samen met de Stichting wil 1895 en de KBVB streven naar een ‘Rookvrije Generatie( en haar rookvrij beleid nog verder uitrollen en verbeteren. Dit engagement zetten we graag in de kijker door de organisatie van een bellenblaasactie met onze supporters na de wedstrijd België–Portugal op 2 juni. 

Resultaten van de nieuwe enquête ‘Rookvrij Voetbal”

Belgium Fanclub 1895  en de KBVB ijveren sinds januari 2017 voor ‘Rookvrij Voetbal’ via een sensibiliseringscampagne en banners in het Belgian Football Centre in Tubeke en tijdens alle wedstrijden van de nationale ploegen.

Uit de recente tweede bevraging (februari 2018) bij de leden van de fanclub en bezoekende supporters van de nationale wedstrijden blijkt een algemene goedkeuring van het rookverbod (87% van de 1.052 Nederlandstalige en 91% van de 1.120 Franstalige respondenten). De twee belangrijkste redenen die aangehaald worden zijn; bescherming tegen passief roken (70% NL/74% Fr) en voorkomen dat kinderen en jongeren starten met roken (65% NL/68% Fr).

Toch vindt een meerderheid van de respondenten dat er nog werk aan de winkel is. Meer dan 80% heeft nog supporters zien roken tijdens de wedstrijden en meer dan 70% is te vinden voor verdere maatregelen .

Deze bevindingen liggen in lijn met de resultaten van de recente rookenquête die Stichting tegen Kanker, partner van Belgium Fanclub 1895 en de KBVB, liet uitvoeren.

95% van de meer dan 3.500 Belgen die aan de enquête deelnamen erkent dat kinderen het recht hebben om op te groeien in een rookvrije omgeving en driekwart staat achter initiatieven om plaatsen waar kinderen en jongeren komen ook effectief rookvrij te maken: de gezinsauto (92%), speelpleinen (86%) of voetbalstadions (73%).

Belgium Fanclub 1895 gaat voor ‘Generatie Rookvrij’

Daarom sluiten Belgium Fanclub 1895 & de KBVB zich nu ook aan bij “Generatie Rookvrij”, een initiatief gelanceerd door Stichting tegen Kanker, samen met acht andere organisaties.

Deze beweging  wil dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken. Voor de volgende generatie moet ‘niet roken’ de nieuwe norm worden.

Op 28 mei 2018, bij de lancering van Generatie Rookvrij, tekenden tientallen organisaties het charter. Ook Belgium Fanclub 1895 en de KBVB ondertekenden mee. Hiermee bevestigen we ons engagement voor Rookvrij Voetbal, in het bijzonder voor de jongeren.

Generatie Rookvrij wil verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen, etc. warm maken om hun locaties of events rookvrij te maken, ruimer dan wat de wetgever vandaag voorschrijft. Dat het Belgian Football Centre in Tubeke in deze campagne als voorbeeld werd aangehaald, is dan ook geen toeval.

“We zijn zeer gevoelig voor vorming, want heel veel jongeren komen hier sporten. Voor ons is een rookvrije omgeving een belangrijk gegeven in de opleiding van onze jongeren. We staan erop dat ze hun sport in de beste omstandigheden kunnen beoefenen.” Frédéric Veraghaenne, manager van het Belgian Football Centre.

generatierookvrij.be/initiatief/oefencentrum-kbvb

Bellen blazen tijdens de wedstrijd tegen Portugal

Op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, vinden ludieke acties ‘Ik blaas liever bellen dan rook’ plaats. Bekende gezichten steunen de nieuwe beweging Generatie Rookvrij en zullen bellen blazen samen met kinderen op school. De initiatiefnemers hopen dat vele andere scholen, jeugdbewegingen, sportclubs dit bellenblaasvoorbeeld zullen volgen en zullen delen via de sociale media met de hashtag #generatierookvrij.

Belgium Fanclub 1895 organiseert na afloop van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Portugal, op zaterdag 2 juni, een grote bellenblaasactie in het Koning Boudewijnstadion.